STRUČNO-NUTRICIONISTIČKE TRIBINE održali smo u dvorani ,,Kluba veterana
Zagreba“. Cilj je bio educirati branitelje o dobrobiti zdrave hrane iz prirode. Održali smo
dvije tribine sa različitim temama.
.
Od samog početka svog postojanja čovječanstvo hranu koristi i kao lijek.
Zdrava prehrana je glavni faktor koji održava naše zdravlje u ravnoteži.
Naglašava raznolikost hrane bogate hranjivim tvarima, a istovremeno smanjuje prerađenu
hranu, dodane šećere i nezdrave masti. Uključuje obilje voća, povrća, cjelovitih žitarica,
nemasnih izvora proteina i mliječnih proizvoda s niskim udjelom masti ili njihovih alternativa.
Davanje prioriteta ovim skupinama namirnica i ograničavanje manje zdravih opcija pomaže u
održavanju zdrave težine, smanjuje rizik od kroničnih bolesti i podržava opće blagostanje.
Našem tijelu osigurava mnoge neophodne sastojke – od dovoljne količine tekućine do potrebnih
proteina, vitamina i minerala. Pravilnom prehranom tijelu također pomažemo da samo uspješno
vrši proces detoksikacije i izbacuje otpadne tvari.
Takva prehrana uključuje namirnice dobivene na prirodan način, organskim uzgojem bez
štetnih dodataka poput toksičnih pesticida ili opasnog modificiranog sjemena. Zdrava prehrana
nam pomaže u kontroli energetskog unosa i u unosu kvalitetnih nutrijenata. Zdravom
prehranom uspjevamo ostvariti optimalne mentalne, tjelesne i životne performanse. Osim toga,
zdrava prehrana je održiva i za nas i za planet te za cilj ima eliminaciju limitirajućih faktora
prisutnih u našim navikama i životnom stilu.
Hranom unosimo velik broj različitih tvari. Neke su prisutne u većim količinama i zbog toga se
nazivaju makronutrijenti, poput masti i ulja, šećera i proteina. Minerale i vitamine unosimo u
manjim količinama i nazivamo ih mikronutrijenti.
Tijelo biokemijskim procesima kontinuirano stvara puno nama potrebnih različitih tvari. Neke
ne možemo stvoriti sami, već ih moramo unositi hranom ili lijekovima/suplementima, ako je to
potrebno. Minerali poput cinka i željeza, omega-3 kiseline i vitamini najpoznatiji su primjeri
esencijalnih nutrijenata.
NUTRICIONIZAM
ili znanost o prehrani je primijenjena prirodna znanost o hranjenju tijela koja proučava odnos
između čovjeka i hrane i implikacije koje proizlaze iz tog odnosa i reflektiraju se na sociološki,
psihološki, fiziološki i biokemijski aspekt. Temelji se na osnovnim principima kemije i
biokemije, biologije i mikrobiologije, fiziologije i anatomije te genetike. U praksi obuhvaća i
principe znanosti poput poljoprivrede, prehrambene tehnologije, biotehnologije, antropologije,
medicine, sociologije, psihologije i ekonomije. Istraživanja s područja nutricionizma imaju
vodeću ulogu u shvaćanju mnogih procesa vezanih uz prehranu i pojavu bolesti i poremećaja,
ali i u shvaćanju uloge prehrane u moduliranju genetskog potencijala pojedinca. Grane
nutricionizma su znanost o hrani, dijetoterapija, kemija hrane i biokemija hrane.
Kroz radionice smo pokušali upoznati članove sa osnovnim činjenicama o važnosti koju
trebamo posvetiti načinu prehrane i kako ona utjeće na naš život i zdravlje. To je osobito važno
jer prema istraživanjima, relativno mali broj ljudi je svjestan o implikacijama koje ima na
zdravlje pravilna ili loša prehrana. Nadamo se da smo prezentacijama a osobito u diskusijama
nakon istih, osvjestili taj problem te vjerujemo da smo dali makar mali doprinos zdravijoj
prehrani dijela naših članova u budućnosti. Na osnovu iskazanog interesa vjerujemo da bi ovu
temu trebali proširiti i ubuduće prirediti veći broj sličnih prezentacija.
Održavali smo dvije stručno-nutricionističke tribine u Zagrebu uz PowerPoint
prezentacije. Na svakoj tribini su se dijelili prigodni proizvodi pripremljeni na našim
radionicama. Tribine je vodio Vladimir Mijatović, mag.ing.chem.


